Cum se fac vaccinările în Neamț, Bacău, Harghita

0

O anchetă jurnalistică comună desfășurata de ziarpiatraneamt.ro, ziarbacau.ro și ziarharghita.ro a scos la iveală carențe mari în ceea ce privește vaccinarea copiilor dar mai ales în zona de prevenire a epidemiilor de boli ce pot fi combătute prin vaccinare.

În cadrul acestei investigații jurnalistice am discutat prima dată cu specialiștii în domeniu pentru a stabili cine sunt cei mai expuși riscurilor de îmbolnăvire și mai ales de transmitere al acestui gen de boli. Din discuțiile purtate concluzia a fost că cei mai expuși sunt copiii din familiile de romi nomazi care azi stau într-un loc, peste o lună în alt loc, nu au medic de familie și pot purta și transmite boli pe arii mari.

Am luat un caz ipotetic de cetățean bine intenționat care dorește pe cheltuiala lui să vaccineze trei copii de etnie romă dintr-o astfel de familie și am început demersurile pentru vaccinarea acestor copii.

La Bacău, dezastru total. Aici ne-am prezentat la policlinica pentru copii unde o doamnă de la informații a spus că habar nu are cum se procedează, ei nu vaccinează și ne-au trimis la Direcția de Sănătate Publică, poate știu cei de acolo.
La DSP Bacău, altă încâlceală. O doamnă care nu știa ne-a spus să revenim să vorbim peste jumătate de oră cu o altă doamnă care știe. Am revenit, desigur că acea doamnă nu era, ni s-a sugerat să facem o scrisoare în care să întrebăm cum se pot vaccina acești copii, sau să revenim pentru un răspuns peste trei zile.
Cam așa se ocupă lumea la Bacău de prevenirea transmiterii bolilor ce pot fi combătute prin vaccinare.

La Piatra-Neamț, lucrurile se apropie oarecum de soluții dar sunt departe de ce ar trebui să fie.
La policlinica din Piatra-Neamț același răspuns ca și la Bacău, nu știm, nu am văzut, nu am auzit, nu se poate.
La DSP Piatra-Neamț, o doamnă, care se vedea că știe cum se poate rezolva o astfel de problemă, a găsit o soluție prin implicarea unui mediator sanitar care ar fi trebuit să meargă la familia de rromi nomazi și să le explice ce e cu vaccinarea ca mai apoi să se stabilească modul în care să fie vaccinați copii.

La Harghita lucrurile erau la locul lor și oamenii deja erau la zi cu vaccinarea rromilor. Deja sute de copii din familiile de rromi din Harghita au fost vaccinați prin intermediul mai multor campanii de vaccinare efectuate de DSP Harghita.
Mai concret, cei de la DSP Harghita au înțeles unde este riscul de răspândire pentru astfel de boli, s-au suit în mașini și au mers din casă în casă, din șatră în șatră și au vaccinat zi lumină mai multe săptămâni.
La Harghita, la întrebarea noastră despre cum trebuie procedat să vaccinăm niște copii de rromi, răspunsul a fost o întrebare de genul: Cum se numesc și unde sunt că ne ducem noi dar să vedem întâi să nu cumva să-i vaccinăm de două ori.

Concluzia nu poate fi decât una. La Harghita, cei de la DSP se duc la serviciu ca să gândească și să muncească. La Neamț și Bacău se merge pe principiul ”Noi muncim, noi nu gândim”. Ce nu vine de la București ca ordin și ce nu e trecut prin vreo lege sau normativ nu se aplică la Neamț și Bacău. Cei de la Neamț și de la Bacău sunt niște domni și niște doamne, nu umblă ei prin șatrele de rromi, cred că nici măcar nu știu unde sunt în Neamț sau Bacău astfel de comunități cu risc.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate