Corecții financiare la proiectul cu gunoaiele aproape duble decât la cel cu apa și canalul

0

Deși am vorbit de nenumărate ori de dezastrul din proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Neamţ, se pare că nu am spus nici 5% din ce era de spus. Deși am fost contraziși și ni s-a spus că proiectul cu gunoaiele e un real succes, iată că iar am avut dreptate.
În primul rând, în teren proiectul nu funcționează, stațiile de sortare nu merg, groapa de gunoi este o bombă ecologică pentru că se primește gunoiul nesortat, pubelele nu încap în țarcuri, recipientele de compost stau prin spatele primăriilor, achizițiile s-au făcut la prețuri fantastice și lista poate continua.
Interesante sunt corecțiile financiare de la acest proiect și anume:
– Corecție financiară de 5% în valoare de 20.291,99 lei (204.919.900 lei vechi) pentru partea de audit pe motiv că au fost impuse ”criterii de calificare și selecție cu caracter restrictiv”.
– Corecție financiară de 25% pentru ”prelungirea în mod nejustificat a procedurii de licitație, impunerea unor criterii de calificare selecție restrictive.” Valoarea corecției financiare 4.421.093,83 lei (44.210.938.300 lei vechi)
– Corecție financiară de 5% pentru proiectarea și executarea stațiilor de transfer Târgu Neamț, Tașca și Cordun și a platformelor de colectare din județ, corecție în valoare de 1.426.143,34 lei (14.261.433.400 lei vechi). Motivația corecției este și ea interesantă. ”Atribuirea contractului unui ofertant care nu a făcut dovada îndeplinirii criteriilor de calificare și selecție ”.
Pai … ce avem noi aici ?
Corecții financiare la proiectul cu gunoaiele în valoare de 5.867.728 lei de care nu vorbește nimeni, în timp ce în presa locală ce slugărește o serie de politicieni se vorbește în continuu de corecția financiară de la Apa Serv de 3.361.175 lei .
Poate nu știm noi cum e treaba cu interesul județului sau cu interesul cetățeanului care e informat prin intermediul presei, dar nu o fi cumva 5, 8 milioane mai mare și mai de interes decât 3,3 milioane ?
Desigur că vă întrebați cine a câștigat milioanele despre care cei care au făcut corecțiile financiare au spus că frumosul contract a fost atribuit unui ofertant care nu îndeplinea criteriile de calificare.
Firmele norocoase se pare că sunt și cele ce au făcut țarcurile pentru pubele mai mici decât pubelele, sunt (e vorba de o asociere de firme): Moldocor SA, TLSIT SA, Strong Montaj SA, Agsan Invest SRL şi Intelproiect SRL iar valoarea contractului a fost de 23.002.312 lei fără TVA.

Iosub Robert

PS: Datele din acest articol sunt luate de pe site-ul oficial al C.J.N. ultimul tabel de corecții financiare publicat.
Am fost contactați de cineva de la CJN și informați că acel tabel nu mai e valabil și ar fi unul nou cu mai puține corecții … dar cineva a uitat să actualizeze site-ul și să informeze consilierii județeni cu privire la corecțiile financiare rezolvate … Așteptîm să vedem noul tabel.

Post-ul Corecții financiare la proiectul cu gunoaiele aproape duble decât la cel cu apa și canalul apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate