Ce nu se spune despre corecțiile financiare de la Apa Serv?

0

După cum știm cu toții din presa locală care povestește uneori parțial lucrurile, compania Apa Serv a primit o corecție financiară de 25% pe proiectul european ce tocmai se încheie. Asta înseamnă că Apa Serv ar trebui să dea înapoi sute de mii de lei noi. Motivațiile corecției financiare s-au bazat pe ceva proceduri de vizare a lucrărilor, etc.
Până aici s-a scris în presa locală. Haideți să vedem ce nu s-a scris.
În anul 2013 s-a început o adevărată cruciadă a organelor de control fix pe tema acestor proiecte luate de companiile de apă din România. La fel ca și Apa Serv Neamț și alte companii de apă din țară au primit corecții financiare parcă trase la xerox cu cele de la Neamț, adică fix de 25%. La acel moment Apa Serv Neamț chiar scăpase de astfel de sancțiuni când unul dintre oamenii fostului președinte al CJN i-a sugerat acestuia să solicite și la Neamț același timp de control pentru a arăta că sunt probleme la compania de apa. La acel moment președintele CJN se afla în plin război cu un alt politician local care pretindea controlul pe Apa Serv și, fără să gândească ce rău face județului, a solicitat controlul cu pricina. Cum era normal, controlul a venit și Apa Serv a fost sancționată cu această corecție financiară.
Ce omite presa locală să spună este că celelalte companii de apă din țară care au luat aceleași corecții financiare au început să câștige procesele în instanțe și să anuleze corecțiile pe motiv că greșelile principale au fost la ANRMAP. Un astfel de caz este de exemplu cel al operatorului de apă şi canal din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului SA, care şi-a câştigat în luna martie a acestui an, în instanţă dreptul de a nu plăti corecţii financiare de aproape un milion de lei noi primite în 2013 pentru proiectul derulat cu fonduri europene.
Într-o logică elementară, întrucât compania de apă de la Neamț nu a făcut alte șmecherii și a primit corecțiile financiare la fel ca și celelalte companii din țară, va urma să câștige și ea procesul și să anuleze aceste sancțiuni.
Și pe final, e bine de amintit un alt aspect de care nu se vorbește. Consiliul Județean Neamț a primit corecții financiare pe aproape toate proiectele pe care le-a derulat din fonduri europene în ultimii 5 ani, dar doar cele de la Apa Serv sunt din vina conducerii, pentru corecțiile financiare de la CJN e de vină soarta.

Iosub Robert

Post-ul Ce nu se spune despre corecțiile financiare de la Apa Serv? apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate