Campanie de educaţie sanitară pentru romi, lansată la Piatra-Neamț

0
DSC_0767

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate- Sastipen, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică au lansat marți, 15 martie, campania de informare, educare și conștientizare “Caută de sănătatea ta!”/ Rode To Sastipe(n).
Evenimentul a fost găzduit de Instituția Prefectului Neamț, în sala Ion Creangă, unde alături de asistenții comunitari din județ și inițiatorii proiectului au fost prezenți subprefectul Gheorghe Neculae, reprezentanți ai comunității rome și un trimis al DSP-ului.

Campania are ca scop creșterea accesului grupurilor vulnerabile de romi la serviciile de sănătate de bază la nivel comunitar și a gradului de conştientizare a populației privind adoptarea unui stil de viață sănătos.

Coordonatorul proiectului, doamna Mariana Sandu, a declarat că această campanie este împărțită în două etape.

Această acţiune am gândit-o în aşa fel încât să nu fie doar o simplă campanie de informare, ci să fie o campanie de educare conştientizată, pentru că am împărțit-o cumva în două părți distincte care la un moment dat se vor intersecta, a declarat sociologul Mariana Sandu.

Într-o primă etapă campania este dedicată mamelor și copiilor și poartă denumirea ”Mamă, îți multumesc că ai grijă de mine”.
”Aici, copiii, romi şi neromi, (clasele I-IV) vor primi un rucsac cu o carte de colorat şi o cutie de creioane, cu tematici de sănătate, prin care li se explică de ce un stil de viaţă sănătos este atât de important, dar şi o felicitare pentru mama”, a mai precizat Mariana Sandu.

În cea de-a doua parte a campaniei echipele comunitare (formate din asistenţi şi mediatori comunitari) vor distribui în comunităţile de romi cutii cu pliante şi broşuri ce conțin informații despre afecțiunile cel mai des întâlnite. Echipele sunt formate la nivel local și vor avea ca scop creșterea accesului la serviciile de sănătate al populației în comunitățile vulnerabile din județ.
„Este vorba de o cutie, care se închide magnetic, denumită „Google” ce conține 7 volante în format A4, în care sunt explicate principalele afecțiuni întâlnite în egală măsură, atât la români cât şi la etnicii romi”, a menționat coordonatorul proiectului, Mariana Sandu.

Zonele cuprinse în cele două etape ale proiectului sunt, Văleni, Vânători,  Roznov, Roman, Bicaz, zone în care sunt prioritare comunitățile de romi.

DSC_0769DSC_0770DSC_0771DSC_0774

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate