Au început lucrările pentru alimentarea cu gaz în comuna Borlești

0

Au început lucrările pentru alimentarea cu gaz în comuna Borlești.

După un an de mandat al actualei conduceri a Primăriei comunei Borlești, încep să se concretizeze și o parte dintre proiectele propuse, unul dintre acestea fiind ”Înființarea rețelei de distribuție de gaze naturale în comuna Borlești cu localitățile aparținătoare”, un proiect care cuprinde alimentarea cu gaze naturale pentru mai multe străzi din comună.

Legislația în vigoare, prin care se acordă o prioritate măsurilor de protecție a mediului înconjurător, face ca soluția existentă utilizată în prezent pentru încălzire și preparare hrană (cu combustibili solizi sau lichizi ce au arderea completă ce constituie surse de poluare dispersate și greu de controlat) să fie reconsiderată și înlocuită cu o variantă optimă posibilă. La elaborarea acestui proiect s-a ținut cont și de scumpirea masei lemnoase precum și de situația actuală a alimentării cu combustibil pentru încălzire din comună care în ultima vreme a implicat o exploatare nerațională a fondului forestier, această variantă având mari deficiențe, deoarece implică amenajarea de depozite pentru lemne și cheltuieli ridicate ale populației și agenților economici.

Obiectivul general al proiectului urmărit de primarul George Mutu este îmbunătățirea situației actuale a condițiilor de viață și ridicarea gradului de confort pentru locuitorii comunei.

” Mă bucur că am luat o decizie asumată, mai ales după ce la sediul Primăriei am primit numeroase solicitări pentru implementarea acestui proiect, o decizie care m-a făcut să renunț la vechiul studiu de fezabilitate care s-a dovedit a nu fi viabil din mai multe motive. Iată că, astăzi, au început deja lucrările și putem veni în fața cetățenilor comunei cu ceva concret, demonstrând că un proiect bine gândit nu rămâne doar la nivel de documente și de studii”, a declarat edilul comunei George Mutu.

Toată rețeaua de gaze a fost gândită, deocamdată, pe o lungime de 43 de kilometri, conducta de distribuție se va racorda la postul de reglare-măsurare amplasat pe conducta de presiune medie ce aparține sistemului de distribuție a gazelor naturale din orașul Roznov.

”Această rețea are ca arie de acoperire zona Balanu, Ruseni, toată zona Satul Nou până în hotar cu comuna Rediu, Borlești, Șovoaia, Dealul Mare, Borleștii de Sus, și Mastacăn până după biserica veche și Nechit. Acest proiect are o perioadă de implementare de 8 ani. Marele avantaj al acestui sistem este că un tronson realizat va fi și conectat, imediat după recepția acestuia, deci nu va fi nevoie să așteptăm 8 ani de zile să ne racordăm la această rețea.”.

Valoarea totală a acestui obiectiv de investiții este de 10.546.597 de lei, din care contribuția Consiliului Local a fost una infimă, reprezentând  doar sumele aferente studiilor de fezabilitate și ale unor documentații necesare, restul fiind suportat contactual de către agentul de distibuție.

Prin executarea alimentării cu gaze naturale vor fi ameliorate și îmbunătățite condițiile de trai ale locuitorilor din comună, implementarea proiectului având și un impact pozitiv asupra mediului, se vor asigura arderi complete la nivel de consumatori rezultând un nivel mai scăzut de poluare prin neexistența arderilor incomplete ale combustibililor solizi care contribuie în acest moment și la creșterea efectului de seră.

Actuala conducere a primăriei manifestă tot interesul pentru a putea fi implementate proiecte viabile și sustenabile, pe agenda de lucru aflându-se si alte proiecte care sunt ori în așteptare de finanțare, ori în curs de derulare.

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Your email address will not be published.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate