Antibioticele în exces afectează sănătatea

0
antibiotic 2

Majoritatea răcelilor nu sunt cauzate de către bacterii și de către virusuri, ci de rinovirusuri (un agent patogen care provoacă o mare parte din cazurile de guturai). Există peste 200 de specii de viruşi care pot provoca simptome de răceală, iar rinovirusul este responsabil de 30-50% din cazuri. Astfel că, administrarea de antibiotice nu o să ne ajute prea mult să trecem peste răceală, ba chiar o să ne facă mult mai rău.

De aceea prescrierea antibioticului este specifică pentru fiecare pacient în parte, trebuie ţinut cont de tipul de infecţie, sensibilitatea germenului la medicament, distribuţia acestuia în organism, efectele adverse, toxicitatea şi gravitatea infecţiei.

Administrarea nejustificată de antibiotice poate duce la creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice, deci, la dificultăţi în tratarea unor infecţii severe, dezvoltarea unor infecţii micotice, prin distrugerea florei microbiene saprofite (flora care uşurează digestia).

Astfel iau naştere tulburările gastrointestinale, diareea şi tot din această cauză este redusă imunitatea organismului. Antibioticele pot da, de asemenea, reacţii alergice: urticarie, crize de astm şi chiar şocuri anafilactice.

Tratamentul cu antibiotice trebuie respectat atât ca doză, cât şi ca perioadă de administrare. Dacă tratamentul este incomplet sau dacă antibioticul se administrează mai mult de 14 zile, poate determina rezistenţa la antibiotice. Acest lucru poate fi determinat şi de asocierea unui număr mai mare de
antibiotice.

În prezent, medicii din toată lumea sunt îngrijorați pentru că bolile care se tratau cu succes folosind antibiotice în trecut au început să pună probleme de tratament, iar în decursul timpului, microbii au dezvoltat imunitate și s-au diversificat.

Răceala poate fi combătută folosind diverse plante, ceaiuri sau alte metode naturale.

Ceaiul de flori de tei, băut cu lămâie şi îndulcit cu miere are un puternic efect de creştere a rezistenţei organismului. Alte ceaiuri folosite pentru combaterea răcelii sau gripei sunt: ceaiul din flori de soc, ceaiul de cimbru, coada şoricelului, muşeţelul, menta sau ghimbirul.
Ceapa reprezintă o altă posibilitate pentru ameliorarea răcelii. Ceapa are un conţinut extrem de bogat în minerale şi conţine şi alicină, un antibiotic natural care combate germenii patogeni. Pentru cel mai bun rezultat, ceapa se fierbe într-un ibric cu apă, iar zeama rezultată se bea, având un efect benefic asupra durerilor în gât , de piept şi asupra tusei.

Usturoiul, mâncat natural, are puternice efecte antibacteriene şi ajută organismul în lupta împotriva infecţiilor.

O linguriţă de miere cu lămâie, ajută la calmarea tusei, a gâtului inflamat şi are proprietăţi antioxidante şi antibacteriene.

Lămâile, care sunt bogate în Vitamina C, reprezintă o altă soluţie naturală şi eficientă împotriva gripei. Zeama lămâii poate fi consumată goală, sau se poate adăuga unui ceai, alături de o linguriţă de miere.

Rădăcina şi florile de echinaceea, consumate sub formă de tincturi, capsule sau ceai reprezintă o altă soluţie naturală de luptă împotriva răcelii. Echinaceea apără organismul de infecţiile bacteriene şi întăreşte sistemul imunitar.

Busuiocul ameliorează afecţiunile căilor respiratorii, are efecte antiseptice şi expectorante. Se poate bea sub formă de ceai cu miere sau poate fi folosit pentru inhalaţie.

Post-ul Antibioticele în exces afectează sănătatea apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate