ANAF pregătește o surpriză pentru românii din străinătate

0
anaf

ANAF dorește desecretizarea informațiilor privind conturile bancare ale românilor din țară, precum și a celor din străinătate, în ultimele două luni fiind verificate 2.000 de societăţi comerciale şi peste 300.000 de persoane fizice.

Datorită schimbului de informații dintre ANAf și băncile din țară, au fost descoperite conturile bancare ale românilor plecați în străinătate, care muncesc la negru, conturi asupra cărora a fost pusă proprire pentru contribuțiile la CAS datorate pe perioada mai multor ani din urmă. Mulți români întorși acasă din străinătate s-au trezit cu somaţii de plată emise cu titlul executoriu.

Deputatul Aurelia Cristea, membră a Comisiei pentru Buget, Finanțe şi Bănci, a propus ca schimbul de date confidenţiale dintre ANAF şi băncile din toată lumea să fie anexat Codului de Procedură Fiscală, pentru prevenirea evaziunii fiscale şi pentru facilitarea recuperării debitelor persoanelor care s-au sustras de la plata taxelor şi impozitelor . Prevederile acestea permit depistarea marilor evazionişti fiscali, cei ale căror conturi în off-shore-urile din străinătate nu puteau fi verificate până acum de statul român.

Datele referitoare la potenţiali mari evazionişti se transmit deja către Oficiul de Spălare a Banilor, informaţiile ajungând în curând şi la ANAF, care le va putea corela cu acelea din dosarele de mare evaziune şi le va putea transmite altor 52 de ţări, care, la rândul lor, vor pune la dispoziţia autorităţilor române date simliare, despre cei bănuiţi de evaziune fiscală.

Acordul de Schimb de Informaţii Financiare şi Fiscale, încheiat în toamna anului trecut, la iniţiativa ministrului german de Finanţe, de 53 de ţări, printre care şi România, va intra în vigoare din 2017 şi, până atunci, trebuie pregătită legislaţia în domeniul combaterii marii evaziuni fiscale și reglementarea instrumentelor de recuperare a prejudiciilor.

Sursa: stirionline24.net.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate