61 de primării din Neamț au solicitat finanțare pentru cadastru gratuit

0

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a început cea de-a cincea etapă de finanțare a lucrărilor de cadastru general, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF).

ANCPI finanțează și în 2019, din veniturile proprii, lucrări de cadastru general în toate localitățile eligibile în cadrul PNCCF. Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) începând cu luna aprilie. Lucrările sunt gratuite pentru cetățeni.

În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016. Până în prezent, 2.181 de primării și-au exprimat dorința de a accesa acești bani în 2019, pentru a înregistra în sistemul integrat de cadastru și carte funciară o suprafață estimată de 3.291.000 hectare și un număr estimat de 4.066.000 de imobile.

Astfel, începând cu data de 3 aprilie 2019, fiecare oficiu teritorial va comunica unităților administrativ-teritoriale care au solicitat finanțare în această etapă, suma de care vor beneficia și modelul contractelor de finanțare.

În județul Neamț, au fost înregistrate 61 de cereri pentru finanțarea lucrărilor de cadastru care vor începe în acest an, în cuantum de 7.063.500 lei.

Lista unităților administrativ-teritoriale din județul Neamț care au solicitat finanțare pentru cadastru gratuit

ALEXANDRU CEL BUN
BAHNA
BĂLŢĂTEŞTI
BÂRGĂUANI
BICAZ
BICAZ-CHEI
BICAZU ARDELEAN
BOGHICEA
BOTEŞTI
BOZIENI
BRUSTURI
CÂNDEŞTI
CEAHLĂU
COSTIŞA
CRĂCĂOANI
DĂMUC
DOCHIA
DOLJEŞTI
DRAGOMIREŞTI
FARCAŞA
FĂUREI
GÂDINŢI
GHERĂEŞTI
GHINDĂOANI
GIROV
GRINŢIEŞ
HANGU
HORIA
ICUŞEŞTI
ION CREANGĂ
MĂRGINENI
MOLDOVENI
NEGREŞTI
ONICENI
PĂSTRĂVENI
PÂNCEŞTI
PÂNGĂRAŢI
PIATRA ŞOIMULUI
PIPIRIG
POIENARI
RĂUCEŞTI
RĂZBOIENI
REDIU
ROMÂNI
ROZNOV
RUGINOASA
SAGNA
SĂVINEŞTI
STĂNIŢA
ŞTEFAN CEL MARE
TARCĂU
TÂRGU NEAMŢ
TAŞCA
TAZLĂU
TIMIŞEŞTI
TRIFEŞTI
TUPILAŢI
URECHENI
VALEA URSULUI
VĂLENI
ZĂNEŞTI

Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Totodată, pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, primăriile care semnează contracte de finanțare cu OCPI – urile trebuie să găsească prestatori până în luna august, anul curent. Conform legislației, ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.

Your email address will not be published.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate