Și avem cocoașe pe străzi

0

După ce a terminat tot ce avea de făcut la drumurile din Piatra Neamț, municipalitatea a decis să le doteze și cu cocoașe, denumite oficial calmatoare, dar care au de fapt efect de ”enervatoare”.
Cocoșarea rutieră a fost decisă în urma mai multor reclamații ale unor locuitori de pe străzile unde se circula cu viteză. Desigur că cei care circulă haotic vor merge în continuare cu viteză, ba mai mult, vor face acum și slalomuri să ocolească cocoașele.
Dincolo de nervii creați, în special șoferilor care circulă foarte mult în oraș, și dincolo de uzura produsă la nivelul suspensiilor mașinilor, cine credeți că sunt primii nemulțumiți de montarea calmatoarelor? Nu o să vă vineți să credeți, dar chiar cei care au reclamat că se circulă cu viteză și au cerut plantarea cocoașelor. Acum aceeași localnici au descoperit că le vibrează casele de fiecare dată când o mașină de tonaj trece peste cocoașe cu mai mult de 10 km la ora.
În principiu, nu montarea acestor calmatoare e problema, ci modul în care se prioritizează lucrările rutiere și cel în care se investesc banii publici. În acest sens, ordinea normală a lucrurilor ar fi trebuit să înceapă cu amenajarea carosabilului, semnalizarea rutieră și mai apoi cu restricționarea fizică a vitezei. Așa, dacă pui cocoașe pe un drum care are deja denivelări și gropi, nu cred că e cea mai fericită soluție. În problema cheltuirii cu cap a banului public facem referire la faptul că istoria urbană ne-a arătat că iarna toate cocoașele sunt distruse total sau parțial de lamele utilajelor de deszăpezire. Așa că, dacă pui cocoașe la începutul sezonului rece nu se știe cu ce mai rămâi în primăvară.
Desigur că situația acestor calmatoare nemulțumește deja pe toată lumea chiar dacă la început locatarii reclamagii au fost satisfăcuți și au transmis felicitări municipalității. Mulțumirea lor a durat pâna ce a trecut primul convoi de mașini de mare tonaj.

I.R.

Post-ul Și avem cocoașe pe străzi apare prima dată în Ziar Piatra-Neamt.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate