ITM Neamț: 14 accidente de muncă comunicate în luna martie

0

În luna martie, activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ a avut ca obiectiv principal realizarea acţiunilor din Programul de acţiuni al Inspecţiei Muncii pe anul 2019, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr. 108/1999, republicată, Legii nr. 319/2006, modificată şi completată şi Legii nr. 53/2003, modificată şi completată.

În această perioadă, s-au efectuat 266 de controale, ocazie cu care s-au constatat 373 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 155 de sancţiuni contravenţionale din care 17 amenzi în cuantum de 185.500 lei si 138 de avertismente contravenţionale.

I. ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ (SSM)

7 inspectori de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 116 vizite de control şi evaluare la unităţi economice şi au aplicat în total 134 de sancţiuni contravenţionale in cuantum de 42.500 lei.

Analiza situaţiei accidentelor de muncă: La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 14 evenimente cu incapacitate temporară de muncă (cădere la acelaşi nivel/de la mică înălțime, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu).

II. ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ (RM)

12 inspectori de muncă din cadrul compartimentului RM au controlat 150 de agenţi economici. Cu prilejul controalelor, au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 143.000 lei, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003, modificată şi completată – Codul Muncii, Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii,  H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La 6 angajatori, au fost depistate 7 persoane  pentru care angajatorii nu au încheiat forme legale de angajare. Au fost dispuse 6 măsuri şi s-au aplicat 6 amenzi în cuantum de 140.000 lei.

Cu prilejul controalelor întreprinse în cursul lunii martie 2019, pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă al salariaţilor au fost dispuse 67 de măsuri, în sensul respectării dispoziţiilor legale referitoare la înregistrarea elementelor prevăzute la art. 3, alin. 2, lit. a – i din actul normativ menţionat, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Un numar de 3 angajatori au fost sancționați contravențional cu avertisment.

Tot în luna martie 2019, inspectorii de muncă au fost efectuate vizite de control la angajatorii (întreprinderi mici, mijlocii și mari, cu capital de stat, privat și mixt) care  deţin instalaţii de umplere a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat, indiferent de codul CAEN. 

Au fost verificate un număr de 23 societăţi având un număr de 38 lucrători la locurile de muncă controlate.

În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au constatat un număr de 29 deficiențe pentru care s-au dispus 29 măsuri de remediere. Au fost sancționați un număr de 21 angajatori, cărora li s-a aplicat 28 avertismente contravenționale și 1 amendă în valoare de 5.000 lei.

Deficienţe identificate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

  • Angajatorii nu au asigurat o semnalizare corespunzatoare la locul de munca;
  • Angajatorii nu au efectuat verificarea periodică a instalaţiei electrice;
  • Angajatorii nu au afişat la locul de muncă instrucţiunile interne de exploatare a  GPL (unde pot aparea atmosfere explozive);
  • Angajatorii nu au obţinut autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în munca, înainte de începerea desfăsurarii activităţilor de “vanzare cu amanuntul a combustibililor, gazului imbuteliat, cod CAEN 4778 si de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate”, cod CAEN 4730;
  • Angajatorii nu asigura elaborarea / actualizarea documentului privind protectia impotriva exploziilor;
  • Angajatorii nu a asigurat, acolo unde este necesar, sortimentele de echipament individual de protectie pentru fiecare loc de munca;
  • informații furnizate de Ioan Popescu, inspector şef ITM Neamț

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate