Biserica „Sf. Nicolae”, Roznov

0

Actuala biserică a fost ridicată pe locul uneia mai vechi, construită în anul 1759, de către paharnicul Nicolae Ruset Roznovanu. Ajungând într-o stare avansată de ruină, vechea biserică a fost a fost preluată de colonelul Gheorghe Roznovanu, care a demarat ridicarea unei noi. Are hramul sfinților ierarhi Nicolae și Alexandru și se află în parcul din centrul localității Roznov, fiind zidită într-un stil arhitectural slavon-bizantin.
Acoperișul bisericii este încununat cu o turlă specific rusească, în forma de ceapă. La subsolul bisericii se află amenajată o criptă funerară, aici fiind îngropați și o parte din membrii familiei ctitorului – Roznovanu.

Pe fațadă, biserica are o clopotniță deschisă, încorporată în zidul principal al acesteia. În clopotniță se aflî așezate zece clopote, dintre care șapte mai mici, iar unul foarte mare. Clopotele compun o melodie unică, comandată de colonelul Roznovanu, aceasta fiind o combinație între linii melodice grecești și rusești.

Intrarea în biserică se face într-un mod solemn, scările de piatră fiind deosebit de elegante. Din pridvorul bisericii se intră direct în naosul spatios. Catapeteasma bisericii este si ea unică, aceasta fiind lucrata la Moscova, din bronz aurit, între anii 1890-1892.

sursa: Monumente istorice Neamţ

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate