Plasma convalescentă de la Piatra-Neamț a salvat o viață în alt județ

0

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia a fost administrat, cu succes , primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, la o pacientă în stare critică, diagnosticată cu COVID-19, aflată pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Potrivit Alba24.ro, unitățile de plasmă au fost obținute de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra-Neamț.

Aceasta a fost prima transfuzie de plasmă hiperimună , de la un donator care a trecut prin boală și s-a imunizat, la o pacientă aflată în stare critică, la nivelul județului Alba. Cele două unități de plasmă hiperimună au fost obținute, cu eforturi majore, de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra-Neamț. În aplicarea procedurii medicale, s-au respectat protocoalele naționale și internaționale de tratament COVID-19.

Procedura de tratament s-a desfășurat sub îndrumarea medicului șef al secției ATI, Tuzeș Silviu.

O pacientă în vârstă de 59 de ani, diagnosticată cu COVID-19, a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în data de 7 august a.c. .Pacienta avea o stare de sănătate depreciată, cu o saturație în oxigen foarte scăzută, necesitând a fi intubată și ventilată mecanic. În data de 13 august i s-au administrat două unități de plasmă hiperimună , iar în urma acestui tratament pacienta a avut o evoluție favorabilă, a fost detubată, fără a mai necesita ventilația mecanică. Pacienta este cooperantă, respiră singură și are o evoluție favorabilă.. Starea de sănătate a femeii s-a îmbunătățit după administrarea tratamentului complex instituit de echipa medicală a secției noastre”, a declarat pentru Alba24.ro medicul șef al secției ATI, Silviu Tuzeș.

În urma acestei intervenții medicale, starea de sănătate a pacientei s-a îmbunătățit.

La nivelul țării se înregistrează o lipsă acută de plasmă hiperimună cu anticorpi. Aceasta este obținută de la pacienți vindecați de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, care sunt de acord să doneze sânge. Plasma este o componentă a sângelui, iar sângele persoanelor care s-au infectat de COVID-19 conține anticorpi.

Your email address will not be published.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate