Premieră în justiţie: O firmă din Neamț nu mai poate participa la licitaţii publice în următorii 2 ani

0
O-firmă-din-Neamț-nu-mai-poate-participa-la-licitaţii-publice-în-următorii-2-ani

Societatea „Energoterm” SRL Piatra Neamţ a fost condamnată definitiv la o amendă de 20.000 de lei după ce a fost găsită vinovată pentru complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în înscrisuri. Cazul este fără precedent în România, ca o firmă implicată în proceduri de achiziţii publice să fie găsită vinovată pentru această infracţiune.
Societatea „Energoterm” SRL Piatra Neamţ nu mai poate participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de 2 ani, potrivit judecătorilor. Concret, firma a fost găsită vinovată de complicitate la abuz în serviciu (condamnată la plata unei amenzi de 20.000 lei), fals intelectual (condamnată la plata unei amenzi de 5.000 lei) şi fals în înscrisuri (condamnată la plata unei amenzi de 5.000 lei). După contopirea pedepselor, „Energoterm” a rămas cu cea mai grea condamnare, cea de 20.000 de lei. Decizia definitivă a fost dată de Curtea de Apel Bacău, pe 13 aprilie 2017. Instanţa inferioară, Tribunalul Bacău, a dat o sentinţă similară pe 27 aprilie 2016.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi definitiv: afaceristul Petru Paleu, fost administrator al „Energoterm” SRL Piatra Neamţ- 2 ani de închisoare şi Vasile Olaru, primar al comunei Girov (Neamţ)- 2 ani de închisoare cu suspedare.
Ancheta procurorilor DNA
Potrivit DNA, în luna decembrie 2007, primaul Vasile Olaru, reprezentant legal al Autorităţii contractante, Consiliul local Girov (Neamţ), cu ocazia executării obiectivului „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov”, a dispus plata sumei de 935.986 lei, reprezentând contravaloarea unei facturi fiscale emise de executantul „Energoterm” SRL Piatra Neamţ, reprezentată de Petru Paleu, în condiţiile în care bunurile menţionate în documentul justificativ nu au fost livrate Autorităţii contractante.
„Astfel, a fost creată o pagubă patrimoniului comunei Girov, judeţul Neamţ, de 935.986 lei (echivalentul a 263.154 euro) sumă care constituie totodată avantaj patrimonial pentru „Energoterm” SRL Piatra Neamţ, al cărei asociat unic şi administrator era inculpatul Paleu Petru”, acuză DNA/
Pentru justificarea plăţii, Olaru şi Paleu au întocmit şi folosit mai multe înscrisuri false, în scopul de a crea aparenţa unor operaţiuni reale. Potrivit sentinţei definitive date de Curtea de Apel Bacău, Vasile Olaru, Petru Paleu şi „Energoterm” trebuie să plătească prejudiciul din acset caz.
Cum au motivat judecătorii
Judecătorii Tribunalului Bacău, cei are au dat prima decizie în acest caz, au explicat în motivarea sentinţei de ce au găsit firma vinovată.

  • „Fapta inculpatei SC ,,Energoterm” SRL Piatra Neamţ, constând în aceea că, prin reprezentantul său legal, inculpatul Paleu Petru, cu ocazia executării obiectivului „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov” (finanţat din fonduri bugetare) a emis factura fiscală nr.B339/06.12.2007, situaţia de lucrări şi centralizatorul situaţiilor de plată aferente acestei facturi, înscrisuri care atestă livrarea unor echipamente/utilaje pentru staţia de epurare, în condiţiile în care bunurile nu au fost livrate autorităţii contractante întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prevăzută de art.26 Cod penal anterior raportat la art. 13 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 248 Cod penal anterior cu referire la art. 248 1 Cod penal anterior.
  • „Fapta aceleiaşi inculpate, constând în aceea că, prin reprezentantul său legal, inculpatul Paleu Petru, la data de 10.12.2007, a semnat procesul verbal de custodie din care rezultă că echipamentele şi utilajele livrate către Consiliul local Girov rămân în custodia SC ,,Energoterm” SRL Piatra Neamţ, atestând în mod necorespunzător adevărului atât livrarea bunurilor către autoritatea contractantă cât şi preluarea acestora în custodie constituie infracţiunea de complicitate la fals intelectual comisă în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de art. 26 Cod penal raportat la art.17 lit. c din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 Cod penal”.
  • „Fapta inculpatei, constând în aceea că, prin reprezentantul său legal, inculpatul Paleu Petru, a semnat lista de inventariere, datată 30.11.2010, cuprinzând bunurile care se află în custodia SC ,,Energoterm” SRL Piatra Neamţ, înscris pe care l-a înaintat Primăriei Girov prin adresa nr.868 din 07.12.2010 şi prin care atestă împrejurarea nereală a deţinerii acestor bunuri constituie infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată comisă în scopul de a ascunde comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută de art.17 lit. c din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 290 Cod penal anterior”.

    Sursa: adevarul.ro

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate