Search
vineri 20 aprilie 2018
  • :
  • :

Mii de locuințe izolate și drumuri blocate în Neamț

local

Județul Neamț se află sub avertizare meteorologică COD PORTOCALIU în intervalul 09 – 10.01.2017 în care se prognozează temperaturi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 și -10 grade.
Conform informațiilor transmise de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență la ora 15.00, pe teritoriul județului Neamt fenomenele meteorologice produse au afectat 3 unitati administrativ teritoriale – comuna Icuşeşti sat Băluşeşti, comuna Mărgineni sat Itrineşti, comuna Văleni sat David. In satele Balusesti si Icusesti sunt izolate 2800 de locuinte: 2415 in Băluşeşti, respectiv 375 in Icuşeşti.
Caderile masive de zapada au dus la blocarea a doua drumuri judetene – DJ 157 H Băluşeşti-Itrineşti-Mărgineni (drum înzăpezit) si DJ 157 A Văleni David( blocat pe o portiune de 200m) si un drum comunal – DC 83 Băluşeşti Icuşeşti(2000 m)
Fortele de interventie au actionat pentru slavarea de vieti omenesti. Astfel, pentru salvarea unui copil din localitatea izolata Băluşeşti, aflat in stare febrila, s-a dispus intervenţia unui echipaj SAJ sprijinit de 1 echipaj AFZM din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman si de un camion de intervenţie de la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ.

“Pentru deblocarea drumurilor inzapezite s-a anunţat administratorul drumului pentru a dispune alocarea unei autofreze în zonă, ca singur mijloc care poate interveni. Totodata, Serviciului de Ambulanţă i s-a soliciatat sa fie pregatit pentru organizarea eventualelor misiuni.” a declarat prefectul judetului.

Avand in vedere prognoza de ger, prefectul judetului a dispus Secretariatului tehnic al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa transmita o circulara catre toate unitatile administrative teritoriale din judet pentru aplicarea Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzit.
De asemenea s-a mai solicitat primariilor
– identificarea persoanelor care locuiesc în spaţii neîncălzite şi preluarea acestora în vederea adăpostirii în spaţii special amenajate; raportarea acestor situaţii, operativ, către ISU Neamţ;
– menţinerea în stare operativă a spaţiilor de cazare pentru persoanele fără adăpost;
– punerea în siguranţă a sistemelor de încălzire din şcoli, spitale, cămine de bătrâni;
– prevenirea eşecului utilităţilor publice; monitorizarea reţelelor de apă, energie electrică, gaz, agent termic etc. şi informarea operativă a problemelor apărute pentru dirijarea forţelor de intervenţie ale furnizorilor de utilităţi;
– atenţionarea operatorilor economici sursă de risc privind obligativitatea asigurării securităţii în funcţionarea instalaţiilor, pentru evitarea producerii accidentelor tehnologice;
– sprijinirea, în ceea ce priveşte asigurarea accesului, a echipelor de intervenţie ale furnizorilor de utilităţi pentru remedierea deranjamentelor apărute;
– informarea operativă a ISU Neamţ cu privire la efectele fenomenelor meteorologice periculoase.

ziarLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *