Mergeți la somn. Azi este ”Ziua internaţională de combatere a insomniei”

0

Ţinând cont de faptul că din ce în ce mai mulţi oameni suferă de tulburări de somn, din 2001 a fost desemnată ca zi internaţională de combatere a insomniei data de 21 martie, adică exact ziua echinocţiului de primăvară, dată la care ziua este egală cu noaptea.
Somnul e singura modalitate de a ne reîncărca mintea si de a reface neurotransmiţătorii importanţi. De asemenea, în timpul somnului, corpul se reface cel mai bine, prin reconstruirea şi refacerea țesutului muscular.

Insomnia reprezintă o tulburare a somnului care se manifestă prin reducerea duratei și/sau profunzimii lui. Poate fi provocată de boli febrile, cardiovasculare, crize abdominale dureroase, nevralgii, hipertensiune, nevroze, psihoze, encefalite, intoxicații, diabet, uremie, hipertiroidie, surmenaj fizic, intelectual sau moral, criză emotivă ș.a. Cel mai general simptom este somnul nestatornic și superficial.

Există două tipuri de insomnie:

~ insomnie cronică, care durează mai multe săptămâni, luni, sau ani;
~ insomnie trecătoare: durează numai câteva nopți și este cauzată de un eveniment neplăcut, care produce insatisfacție sau frustrare.

Insomnia persistentă completă se caracterizează printr-o stare permanentă de oboseală; bolnavul aproape că nu poate adormi, iar dimineața se află într-o stare de indispoziție și depresiune. Poate fi evitată prin urmarea unui regim de muncă și odihnă rațional și prin administrarea calmantelor sau somniferelor.

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate