CCR: Probele de sânge prelevate după un interval de timp de la cei surprinși în trafic băuți nu au nicio valoare legală

0
clasare

Asistăm în România zilelor noastre la o dezbatere aprinsă pe marginea justiției, a modului în care aceasta funcționează, a necesității ridicării MCV, a nevoii de a se pune de acord Codul Penal cu deciziile CCR etc.

Că sunt probleme în justiție, asta e clar. Că avem probleme la toate nivelurile ei e clar, că există corupție, asta e la fel de clar. Ca avem nevoie de claritate în legi, de asemenea este limpede ca lumina zilei. Ca avem decizii CCR care desființează, integral sau parțial, respectiv modifică articole din Codul Penal și asta e clar. Și că este nevoie de armonizarea lor cu Codul Penal este de asemenea limpede ca lumina zilei. Nerespectarea lor poate conduce la abuzuri grave în justiție, poate chiar condamnarea unor oameni pe baza unor articole din Codul Penal desființate sau modificate de decizii ale CCR, neluate în seamă de justiție. Și nu vorbim degeaba, ci pe o tema semnalată și nouă de persoane care se confruntă cu situații paradoxale.

Nu vrem să ne transformăm în avocații nimănui. Vrem să semnalăm în acest articol o situație cu potențial exploziv pentru justiția română, minimalizată sau chiar ignorată până acum.

Deciziile CCR sunt general obligatorii! Cine nu crede, să se uite la discursul recent al ministrului justiției, Tudorel Toader, pe această temă.
În 16 decembrie 2014, CCR emite decizia nr. 732 prin care constată neconstituționalitatea unor prevederi din conținutul art. 336, alin. 1 din Codul Penal, cu referire la conducerea autoturismului sub influența băuturilor alcoolice. Mai precis, constată neconstituționalitatea sintagmei „la momentul prelevării probelor biologice”, situație care atrage după sine, conform legii, suspendarea efectelor acestui pasaj timp de 45 de zile, pentru ca legiuitorul să îndrepte, prin modificările necesare, pasajul neconstituțional. Cum legiuitorul nu și-a făcut datoria, acest pasaj a încetat să existe legal după cele 45 de zile, practic nu mai poate produce efecte juridice. Altfel spus, prelevarea probelor biologice după un interval de timp de la cei surprinși în trafic sub influența băuturilor alcoolice nu are nici o valoare legală. Ba mai mult, oricând, pe baza acestei decizii a CCR, obligarea șoferului la prelevarea probelor de sânge deschide calea unor acțiuni împotriva agentului de circulație pentru un eventual abuz în serviciu. Mai departe, în înțelegerea deciziei CCR și a efectelor sale, procurorii și instanțele de judecată sunt lipsite de o probă esențială. Practic, prin aplicarea deciziei CCR, se poate constata, eventual, la etilotest, valoarea din aerul expirat și acordarea unei amenzi. Pentru ca Decizia CCR nr. 732 detaliază foarte clar că întrucât infracțiunea statuată la art. 336 Cod Penal este una de pericol, pericolul încetează la momentul la care șoferul este oprit în trafic (poti vedea Decizia CCR 732 aici).

Cu toate acestea, există numeroase situații în care oamenii sunt trimiși în judecată pe baza probelor astfel prelevate. E un principiu de drept conform căruia necunoașterea legii nu te absolvă de consecințele ei. O simplă privire aruncată pe Decizia 732, inițiată în urma sesizării Tribunalului Bihor, arată că unele instanțe au înțeles să-și asume și s-o respecte, chiar dacă consecințele ei nu ne sunt favorabile din punct de vedere al echilibrului social. Practic, prin ea s-a deschis o cutie a Pandorei. Omul nu mai înțelege nimic, de ce unele instanțe achită, invocând decizia CCR, în timp ce altele condamnă. Este o mare problema de aplicare unitară a unei Decizii CCR, care, așa cum spuneam anterior, are caracter general obligatoriu.

Nu este vina cetățenilor că legiuitorul nu a soluționat problema de neconstituționalitate. Nu este vina cetățeanului că statul nu știe să-și apere interesele, să-și facă datoria pentru care există.

Însă trebuie să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că o decizie a CCR nu este respectată de unii reprezentanți ai legii. Nu dăm lecții de drept aici. S-ar putea să greșim. Lăsăm deschisă această dezbatere, pe acest subiect. Vrem doar să arătăm public ce efecte nebănuite poate avea o decizie a CCR, consecințele ei și modul în care viața oamenilor poate fi afectată, dacă justiția nu-și face treaba cum trebuie. Și aici ne referim la tot ceea ce înseamnă justiția, incluzând magistrații, avocații și toți cei care contribuie la aplicarea legii în țara noastră.

Și poate înțelegem acum, prin acest exemplu, de ce este atât de necesară punerea în acord a Codului Penal cu deciziile CCR. Pentru că o simplă lectură pe site-ul CCR te face să găsești mari surprize legale și te face să te întrebi dacă cineva chiar le ia în considerare.

D. E.

Sursa: ziarharghita.ro

Atenție! Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate